Aminokwasy są idealne dla wszystkich, którzy chcą budować lub utrzymać masę mięśniową, przy jednoczesnym zapobieganiu katabolizmowi mięśni (rozpad mięśni). Istnieją 22 aminokwasy w organizmie, z których wszystkie posiadają unikalną funkcję!
Występując w naturze aminokwasy zapewniają swoją rolę w strukturze białka.
Kwasy aminowe są podstawowymi składnikami białek. Rośliny łączą azot z gleby z węglem i innymi pierwiastkami tworząc aminokwasy. Następnie rośliny łączą aminokwasy w białka poprzez proces syntezy białek. Nasze dzienne spożycie białka pochodzi głównie z warzyw, mięsa, drobiu, ryb, jaj, mleka i sera. Białka są spożywane i trawione chemicznie w celu wytworzenia aminokwasów. Te aminokwasy są następnie ponownie łączone, aby wytworzyć określone białka w wielu konfiguracjach i rozmiarach, które są kluczowe dla regulacji i utrzymania ciała w odpowiedniej formie.
Aminokwasy zawierają węgiel (C), wodór (H), tlen (O) i azot (N), a niektóre zawierają siarkę (S).